In 1971 werd Kees, broer van Ari Spil en zwager van Vronie Spil, velen van u welbekend, tot priester gewijd in de kerk van Zuidermeer. 

In hetzelfde jaar vertrok Kees naar zijn eerste missiepost in Uganda. 

De contacten met thuis waren onregelmatig, de lokale talen moeilijk en het klimaat heet. In 1977 werd Kees parochiepastoor in Buswale.

Een enorm gebied met zelfs enkele eilandjes in het Victoriameer. 

Kees voelde zich er thuis en zijn jeugd op de boerderij in de Zuidermeer kwam hem goed van pas.

Pastor Kees fokte koeien, varkens, kippen en geiten. Maïs, zoete aardappelen, pinda’s en sla, bloem- en koolzaad uit Nederland werden uitgeprobeerd. 

Verder ging zijn aandacht in Buswale uit naar de gezondheidszorg, scholing en de jeugd. Hij bouwde schooltjes, zette vrouwenpraatgroepen op, organiseerde jeugdactiviteiten en richtte een kleine polikliniek in voor de zieken. Kees was geen prater maar een doener. Zijn kracht lag in de liefde voor de mens en zijn geloof in God. Omdat Kees zijn stem verhief als “zijn” mensen onrecht werd aangedaan, ontstonden soms dreigende situaties die voor het thuisfront in de Zuidermeer werden verzwegen.

Na 17 jaar inzet voor zijn mensen werd Kees op 44 jarige leeftijd, tijdens een roofoverval, op gruwelijke wijze vermoord.

In de volgende zes ... een leest u meer over het werk van de

 STICHTING UGANDA (Werkvoortzetting Pater Kees Spil)